Vill du öppna Nyhetsbrevet i din webbläsare? Klicka här!
|
Hej !
Renhållningsenheten vill så gärna nå fram till dig med information om allt spännande som händer inom avfallshanteringen i Kungälvs kommun. Sedan ett par månader tillbaka skickar vi därför vårt Nyhetsbrev även som e-post. Vi hoppas att nedan information ska vara intressant att ta del av. Klicka dig gärna vidare via bilder och länkar nedan, för att läsa mer.
Tack för att du minimerar, återanvänder och återvinner!
|
Vill du inte få Renhållningens Nyhetsbrev till denna e-postadress? Klicka här!
|
”Hur sjutton sorterar jag den här?!”
Nu behöver du inte längre stå som ett levande frågetecken, för nu finns en utförlig sorteringsguide på kommunens hemsida. I sorteringsguiden kan du få sorteringsanvisningar för alltifrån barnvagnen till micropopcornspåsen.
|
Saknar du ändock någon sorteringsanvisning, maila kundservice.avfall@kungalv.se?subject=Hur%20sorterar%20jag%3A&body=Sorterignsguiden%20p%C3%A5%20hemsidan%20beh%C3%B6ver%20bli%20uppdaterad%20med%20information%20om%20hur%20xxxxxxx%20ska%20sorteras.” title=”E-post till renhållningens kundservice” style=”text-decoration:none;color:#1babe0;” title-off=””>renhållningens kundservice!
|
Matsvinn – nya temat i Minimeringsmästarna
Ledord för deltagarna under Matsvinn-temat blir att smaka och lukta på matvaror innan de slängs, att inte slaviskt följa bäst-före-datum och att skära bort den del som har blivit dålig (ex. på det kantstötta äpplet).
Matsvinn är det biologiska avfall som hade kunnat ätas men som istället slängs på grund av att det exempelvis har blivit gammalt eller transportskadat. Matsvinn kan vara en brunprickig banan, kantstött äpple, frukt från fruktträd, kallnat kaffe eller filmjölk som har gömts sig länge i kylskåpet.
Cirka en tredjedel av all mat som produceras, hamnar aldrig i någons mage (studie).
Var femte inköpt matkasse slängs (film).
Varje år slänger varje person i Sverige 28 kg onödigt matavfall.
Cirka 224 000 ton mat och dryck hälls ut via avloppet under ett år i Sverige ( studie). Det är bland annat 425 miljoner koppar kaffe/te och 56 miljoner liter mjölk.
Utmaningar tema Matsvinn
• |
Väg matsvinn under två veckor – hur mycket mat slänger du i onödan?!
|
• |
Bjud gäster på rester – höj statusen på rester!
|
• |
Be om doggybag vid restaurangbesök – win-win, matsvinn är dyrt för restaurangen!
|
• |
Ta med egen låda* till exempelvis lunchrestaurangens buffé eller matbutikens delikatessdisk – minska förpackningsavfallet!
|
Vågar du anta någon av utmaningarna? Skriv gärna och berätta på Facebook-sidan!
Läs om deltagarnas tankar och påhitt:
*Helt ok att ha egen låda med sig till restaurangen/butiken enligt livsmedelslagstiftningen, men restaurangen/butiken har rätt att neka. Fråga därför personalen först.
|
|
|
|
Bild nedan – avfallstrappan för matvaror
|
Nu är det rötmånad året runt
|
Sommaren 2015 blev hushållen i Ullstorp först i kommunen med att erbjudas ett brunt matavfallskärl för insamling av matavfall till biogas och biogödsel.
Nu har alla hushåll i kommunen erbjudits ett brunt matavfallskärl.
Därmed kan äntligen hela kommunen stoltsera med att det är rötmånad året runt, eftersom det insamlade matavfallet just rötas till biogas.
|
|
|
|
|
Tre av fyra hushåll har valt att sortera ut matavfall, antingen genom att skicka det till produktion av biogas och biogödsel (brunt kärl) eller genom en hemkompost, se bild nedan.
Det matavfall, som i ett av fyra hushåll, inte sorteras ut från restavfallet skickas till förbränning. Vid förbränning återförs aldrig matavfallets näringsämnen till jorden, inte heller får vi ut någon klimatneutral biogas att köra fordon på… istället går matavfallet upp i rök… i dubbel bemärkelse.
|
Bild ovan – val av avfallsabonnemang, inkl. lägenhetshushåll
|
Har du missat att göra ett val eller ångrar du ditt val?
Lugn, det går alltid att ändra sig!
Kontakta bara renhållningens kundservice, telefon 0303-23 97 83.
|
Glöm dock aldrig att det bästa alltid är att äta upp mat och undvika matsvinn!
Den energi som krävs för att få en liten grön ärta till din middagstallrik motsvarar energin som krävs för att flytta ett helt tåg sex meter eller energin som håller igång en mobiltelefon i 1,5 timme. I Sverige slänger varje person 28 kg onödigt matavfall, varje år…
|
Bild nedan – kretslopp vid matavfallsinsamling
|
Heja gamla grejer – tävling!
Att saker håller och används länge är viktigt för att minska avfallsmängderna. Har du någon sak som du köpte för längesedan och som du använt flitigt sedan dess?
Lägg upp en bild och text på Facebook eller Instagram på din äldsta sak/plagg med hashtagsen #räknatill10 och #hejagamlagrejer.
Tävlingen pågår till och med 20 juni. Det bästa bidraget vinner två biljetter till Bokmässan i september.
|
Avfallskärlen
• |
Ställ kärlen i skugga
|
• |
Rengör avfallskärl vid behov, exempelvis med ättika
|
• |
Stäng papperspåsen för matavfall, rulla ihop den ordentligt och byt påse ofta
|
• |
Fler tips hittar du på själva papperspåsen.
|
|
|
Tätare tömning av matavfallet sommartid
Det finns möjlighet att ändra sitt abonnemang för matavfall till hämtning varje vecka under sommaren (vecka 20-37) och varannan vecka resten av året.
Kontakta kundservice på telefon 0303-23 97 83, om du vill ändra ditt abonnemang.
|
|
|
|
Säsong för engångsartiklar
På sommaren används mer engångsartiklar. Engångsartiklar används oftast bara EN gång innan de slängs, exempelvis glas, muggar, bestick och tallrikar i plast, och engångsgrillar.
Engångsartiklar påverkar miljön i flera led. Ta plastbestick som exempel:
1. |
Olja pumpas upp |
2. |
Besticken tillverkas. |
3. |
Besticken används till att äta EN måltid, för att sedan (förhoppningsvis) slängas i restavfallet och skickas till förbränning.
|
Allra helst ska vi ju minimera avfallet! Det rimmar inte väl med engångsanvändning över lag…
Försök därför att undvika engångsartiklar i så hög utsträckning som möjligt.
Ser ni ändå i engångsfall engångsartiklar som sista utvägen. Köp då hellre artiklar av majsstärkelse, papper eller trä än av plast. En pappersmugg har 2,3 gånger lägre miljöpåverkan än en plastmugg. Källsortera sedan artikeln utifrån vilket material som den består av.
Engångsgrillens delar lämnas på ÅVC. Metallen i metallcontainern och askan/kolen som deponi.
|
Tömning av avfallskärl under midsommar (vecka 25)
Ordinarie hämtdag måndag – hämtar måndag
Ordinarie hämtdag tisdag – hämtar mån/tis
Ordinarie hämtdag onsdag – hämtar tis/ons
Ordinarie hämtdag torsdag – hämtar ons/tors
Ordinarie hämtdag fredag – hämtar torsdag
|
|
|
|
|
Ska du besöka någon av kommunens återvinningscentraler?
|
Munkegärde
Måndag-torsdag kl. 11.00 – 19.00
Fredagar kl. 8.00 – 16.00
Lördagar kl. 9.00 – 15.00
Söndagar kl. 10.00 – 15.00
Kode
Måndag och onsdag kl. 14.00 – 19.00
Lördag kl. 10.00 – 15.00
|
|
Ytterby
Tisdag och onsdag kl. 14.00 – 19.00
Lördag kl. 10.00 – 15.00
Kärna
Måndag och torsdag kl. 14.00 – 19.00
Lördag kl. 10.00 – 15.00
Diseröd
Tisdag och onsdag kl. 14.00 – 19.00
Lördag kl. 10.00 – 15.00
|
|
|
|
Midsommarhelgen (vecka 25)
Samtliga återvinningscentraler (ÅVC) är stängda fredag-lördag den 23-24 juni.
Munkegärde ÅVC har öppet söndagen den 25 juni, kl. 10-15.
|
ÅVC-kort
För tillträde till ÅVC krävs ett ÅVC-kort. Kommunen arbetar just nu fram ett nytt system för ÅVC-kort. Därför gäller nuvarande ÅVC-kort tills vidare (angiven giltighet på korten 2012-2015).
Ditt hushåll kommer att få information i god tid innan det nya systemet införs.
|
Undvik trängsel på Munkegärde ÅVC
På lördag, söndag och måndag är det som mest besökare på Munkegärde ÅVC. Allra trängst är det på lördagar, då 75 besöksfordon kommer till ÅVC:n varje timme, jämfört med onsdagar och fredagar med cirka 40 fordon i timmen. Minst antal besökare är det på fredagar mellan klockan 8 och 10.
Vill du besöka Munkegärde ÅVC i lugn och ro, ska du alltså undvika helger och måndagar.
|
Vill du inte få Renhållningens Nyhetsbrev till denna e-postadress? Klicka här!
|
|
|
|
|
|
|
|